Questions and Answers

Question 1: Can you please confirm if we are responsible for the cost of stand-by trades due to NYCDOT
/ NYSDOT traffic stipulations which would prevent us from working during normal working hours. Also,
would the cost of the Operator for Vertical Transportation be included in these costs?

Answer: The bidders should NOT include cost for stand-by trades if work is performed during non-
working hours.

Question 2: The Minority Participation Goals (30%) and SDVOB Participation (6%) goals for this project
are a bit extreme when considering that the only work on this project is the installation of a distribution
water main with the roadway restoration required to backfill the trench.

Can you please review these requirements / goals and advise if they can be amended to a more
attainable goal of 12%

Answer: The selected contractor will be required to make good faith efforts, as defined in 5 NYCRR
Section 142.8, to meet the posted MWBE and SDVOB goals. If upon making good faith efforts the
contractor believes it will be unable to satisfy the MWBE and SDVOB goals then they may apply for a
reduction of the goals.

Questions and Answers — Updated September 30"

Question 1: The tie in to the 20” water main on 11" ave and 40 St. 20 If of 20”DIP required to be
removed and new installed with 2 tees inline at this at this location. Will we be able to isolate this tie in
location using existing valves or do we need to supply line stops at this location for tie in? There is
approx. 20 If of 20”DIP required to be removed and new installed with 2 tees at this at this location.

Answer: The existing conditions should be reviewed and coordinated with DEP prior to work.

Question 2: The Tie in for the 20” water main at 40" and 12" ave., We are replacing a 12” DIP tie in with
a 20” DIP tie in. Are we to remove or cap the existing 20”"x20” x12” tee on the 12” leg and do a wet tap
for the 20” or will we be able to request a shutdown for that tie in and replace the 20” x 20” x 12" tee
with an inline 20”x20” x20” tee?

Answer: This should be reviewed and coordinated with DEP prior to work.

Question 3: Capping of existing water main at 39" and 11" ave., What is the depth of the existing pipe
to be capped? Are there valves to Isolate this portion of pipe for shutdown and capping just past
Hydrant to be left in service at Javits center entrance?

Answer: The existing conditions should be reviewed and coordinated with DEP prior to work.

Question 4: Capping of existing water main at 39" and 12" ave., What is the depth of the existing pipe
to be capped? Are there valves to isolate this portion of pipe for shutdown?



Answer: The existing conditions should be reviewed and coordinated with DEP prior to work.

Question 5: The portion of pipe along 39" street calls for Hydraulic sand fill of abandoned pipe. Will
Flowable Fill (low strength cementitious product) be suitable fill material?

Answer: This should be reviewed and coordinated with DEP prior to work.
Questions and Answers — Updated October 3

Question 1: 1 do not see any indication of a concrete cradle for the pipe. Is a concrete cradle
required for this pipe installation?

Answer: Please see the drawings attached at Appendix H, specifically drawings: C-821, C-822 &
C-823.

Appendix H can be viewed and downloaded with the following link:
https://unitedrepro.sharefile.com/d-sa81af6b9b724f27a



https://unitedrepro.sharefile.com/d-sa81af6b9b724f27a

